OM azonosító: 201 089   Felnőttképzést folytató intézményi nyilvántartási szám: 21227-2007.
2015 | július | 05
Óvoda
Óvodai nevelés - szolgáltatásaink a 2010/2011. tanévben
PDF Nyomtatás Email

Felhívjuk a kedves Kollégák figyelmét, hogy Sáringer-Kenyeres Tamásné óvodai tanácsadónkat határozatlan ideig Gál Elekné helyettesíti.
Elérhetőségei: tel.: 30/641-76-38, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse!  

Célunk:    az Országos Óvodai Nevelési Programon alapuló helyi, intézményi munka segítése, hatékonyabbá tétele differenciált pedagógiai módszerek, eszközök megismertetésével, terjesztésével a különböző nevelési területekhez és speciális tartalmakhoz kapcsolódó tanácsadással.

Feladatok: Az intézményi nevelő-oktató munka és az óvoda működését segítő folyamatokhoz külső segítségadás

  • gyermekek,
  • óvodapedagógusok,
  • óvodavezetők,
  • szülők,
  • dajkák és technikai dolgozók,
  • szakmai partner intézmények részére.
Bővebben...
 
Az óvodai szakmai munkát segítő munkatársak
PDF Nyomtatás Email

Az óvodai szakmai munkát segítő óvodapedagógusok:

Gál Elekné óvodavezetés, tanügyigazgatás
Kovács Jánosné környezeti nevelés, környezetkultúra, zöld óvoda
Kun Sándorné drámapedagógia, zenei nevelés, művészeti nevelés
Lakner Lajosné integráció, felzárkóztatás, cigány kisebbség nevelése
Petőné Kulcsár Zsuzsanna mérés-értékelés az óvodában DIFER módszerrel

Pedagógiai szakértőink:

  Szakterület Szakirány
Szalainé Pál Alíz óvodai nevelés fejlesztőpedagógia, gyógytestnevelés
Nákits Lászlóné óvodai nevelés gyermekvédelem
Kovács Jánosné óvodai nevelés helyi nevelési program
Lakner Lajosné óvodai nevelés IPR
Novákné Borsos Ildikó óvodai nevelés mérés-értékelés
Skublics Sándorné óvodai nevelés intézményvezetés, helyi nevelési program, tanügyigazgatás
Szakácsné Szentgróti Ágota óvodai nevelés tanügyigazgatás
Baráth Józsefné óvodai nevelés óvodavezetés, tanügyigazgatás

 
: Őszi hagyományápoló vásár
PDF Nyomtatás Email

A Zala Megyei Pedagógiai Intézet és a Zalai Zöld Óvodák Munkaközössége szeretettel várja az érdeklődő kollégákat következő programjára

 

Téma: Őszi hagyományápoló vásár

Foglalkozik: Novák Ferencné óvodapedagógus

Időpont: 2013. október 18.  de: 10:00 

Helyszín: Zalakarosi Óvoda (Zalakaros, Liget u. 37.)

 

Kérjük, részvételi szándékukat jelezzék 2013. október 10-éig az alábbi elérhetőségeken:

Novák Ferencné: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse! , a zalakarosi óvoda telefonszáma: 93/340-317

 

 
Műhelymunkák az óvodában - tervezett foglalkozások
PDF Nyomtatás Email

1. „Játsszunk gyógyító tornát!” – bemutató foglalkozás
     Helye: Lenti Napközi Otthonos Óvoda
     Ideje. 2010. november 30. 10.00 óra
     Felelőse: Szalainé Pál Alíz fejlesztő pedagógus, gyógytestnevelő

2. „Így éltek nagyanyáink” - Hagyományápoló délelőtt
     Helye: Letenye Városi Óvoda
     Ideje: 2011. január
     Felelőse: Csökölyné Tóth Ágota

3. „A gyermekek beszédfejlődésének segítése” – szakmai nap
     Helye: Zalaszentgróti Napközi Otthonos Óvoda és Egységes Óvoda – Bölcsőde
     Ideje: 2011. március
     Felelőse: Baráth Józsefné

4. „Drámapedagógia” – bemutató foglalkozás
     Helye: Óvoda – Bölcsőde Gyenesdiás
     Ideje: 2011. április
     Felelőse: Kun Sándorné

 
Szüreti mulatság a Hétszínvirág Óvodában
PDF Nyomtatás Email

Hagyományőrző találkozóra került sor október 7-én Nagykanizsán, a Hétszínvirág Óvodában.
A természet ünnepkör és az ősz témakör projekt ezernyi apró lehetőségét kihasználva az óvónők, szülők és nagyszülők az óvodás gyermekekkel, kistestvérekkel jókedvű táncházzal, szüreti mulatsággal dicsérték a bő termést. Népi kismesterségek helyszíneinek kialakításával gazdag programot biztosítottak mindenkinek. Több helyszínen folyt az aktív természetben történő tapasztalati tanulás: szőlőt préseltek, levét kóstolgatták, gesztenyét sütöttek, diót törtek. Közben megbeszélték az őszi napsütés jelentőségét a termés betakarításában, számba vették az egész évben gondozott növények gazdag ajándékait, a természet kincseit, hasznát, és védelmét. Rengeteg szituációt kihasználtak az óvónők, ráirányították kicsik és nagyok figyelmét a legapróbb dolgokra, megfigyeltek, vizsgálódtak. Volt kukoricamorzsolás, csuhébaba készítés, bábkészítés, építkezés; bőrből, gyapjúfonalból karkötő készítés, szegecselés.
A nyugdíjas óvónők vidám tánccal vettek részt kis csoportokban a munkálatokban, a gyerekekkel a közös játékokban. A szülők az óvónőkkel finom krumpliprószát sütöttek, kínálták az őszi gyümölcsöket.
Némethné Kovács Edit tagóvoda vezető elmondta, hogy kettős ünnep a mai, a természet ünnepén kívül az óvoda új udvarának avatását is most tartják. Jelentős részt vállalt az udvar újjáépítésében Nagykanizsa Tűzoltósága és a Vízmű. Az óvodás kisgyermekek és a szülők is sokat dolgoztak, talicskázták a földet, fákat ültettek, füvesítettek, a szülők felajánlásából és az óvoda alapítványi pénzéből pedig szép új udvari játékok kerültek a gyermekek használatába.
A nagyon szépen feldíszített környezetben, hangulatos, vidám, szakmai tartalomban bővelkedő délelőttöt tölthettünk együtt. Szép példáját tárta elénk a Hétszínvirág Óvoda nevelőtestülete szakmai munkájuk minőségi megvalósításának, a szülőkkel és kollégákkal tartott kapcsolatrendszerének.
Példa értékű óvodapedagógiai munka, melyet a megyei óvodáknak, óvónőknek jó szívvel ajánlok megtekintésre.

 

 

Sáringer-Kenyeres Tamásné
óvodai tanácsadó

 
Állatok napja
PDF Nyomtatás Email

10 éve minden évben a Kertvárosi óvoda vezetője, Hartayné Bobay Éva szervezi Nagykanizsán a város összes óvodásának és óvodapedagógusainak az egész napos rendezvényt.

Az óvoda minden helyisége a gyermekek kedvenc kisállataival, gondos kezekkel berendezett kuckóival, a természet adta kincsekkel, élőhelyekkel jókedvre deríti a belépő gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

A délelőtti napon a kis óvodások természetben történő tapasztalati tanulására támaszkodva játékosan ismerkedhettek meg a házi és a vadon élő állatok jellemző tulajdonságaival, életmódjukkal, kicsinyeikkel, táplálkozásuk különbözőségeivel, hasznukkal, vagy kárukkal, védelmükkel. A nagyobbak boldogan vezették a kisebbeket, mutatták az érdekesebbnél-érdekesebb látni és megtapasztalni valókat. Élmény és örömforrás, kitűnő játékos tanulás, közös és jó versengés, gazdag program.

A délutáni felnőtt program felejthetetlen élményt nyújtott mindannyiunknak. A versenyen kedvtelésből résztvevő óvónők belépve a csoportszobába betűt húztak, és a betűvel ellátott asztalhoz ültek le, ők alkottak egy csapatot. Hat csapat verbuválódott össze, az Aranyhal, Bölcs Bagoly, Cápali és Cápeti, Dagadt Dongó, Egérke, s a Fülemüle nevet választották. A csapatokat Tóthné Garai Rita óvónő ötletesebbnél ötletesebb, kreativitásra serkentő kérdésekkel, feladatokkal bombázta, ők pedig tudásuk legjavát adva, kitűnő délutánt tölthettek így együtt.

Igazi élmény volt számomra a nyugdíjas óvónők aktív részvétele ezen a délutánon. Kovácsné Parti Ágnes óvónő - aki közel 40 évig dolgozott a Kertvárosi óvodában - jókedve, vidámsága magával ragadta versengő csapatát. A csapatok munkáját zsűri értékelte, Pucsák Katalin volt óvodavezető és Lovrek Ottóné óvónő minden "elfogultság nélkül" alkudta ki a maximális pontszámokat minden csapatnak!!

A méltán kiérdemelt jutalmat mindannyian megkaptuk. Az egymás iránti tiszteletet, szeretetet, a szakember többlet tudásának elfogadását, a közös élményt, örömteli együttlétet. Köszönettel tartozunk a szervezőknek, hisz ennél szebben nem ünnepelhettük volna a természet e jeles ünnepét.

Sáringer-Kenyeres Tamásné
óvodai tanácsadó

 
„Játszunk közösen!”
PDF Nyomtatás Email

A keszthelyi Balaton Színházba, a Pedagógus Szabadegyetem előadássorozat első foglalkozására invitált bennünket, óvónőket, tanítókat, tanárokat Kapai Bernadett gyógypedagógus október 5-én délután.

„Játszunk közösen!” – már a cím is motiváló lehet minden pedagógus számára, hisz a gyermeki személyiség, korosztálytól függetlenül játékosan, játékokon keresztül fejleszthető a legeredményesebben. A mozgásos játékok – amit mi felnőttek is szívesen játszunk – tervezett pedagógiai kompetenciával nagyon hatékonyak a gyermeki képességek és készségek egyéni ütemű fejlődésének elősegítésében. Azon túl szabadon, örömmel, sok vidámsággal, nevetéssel együtt járó örömforrás, közös élményszerzés és nem kétszemélyes helyzetben mindenáron fejleszteni akaró, kötelező megoldás.
Óvodában, iskolában egyre emelkedik a figyelem-, mozgás-, tanulás-zavarral küszködő gyermekek, tanulók aránya. Ezek hátterében a családokban egyre jobban eluralkodó mozgásszegény életforma áll: kevés a séta, kirándulás, sportolás. Ezért hangsúlyosabb a „minden szabad percet” kihasználó csoportszobai, tantermi, udvari szabad mozgás. Testi, lelki, szociálisan is egészségesen fejlődő gyermek esetében ritkább a problémás helyzet.
A mai napon rengeteg gyakorlati ötletet, tanácsot kaphattak a résztvevők mind a prevenció, mind az észlelt zavar szakmai-módszertani, gyakorlati megoldásait illetően. A részképességek fejlesztése nagyon időszerű az óvodában, iskolában, mely játékosan, ügyességi és mozgásos játékokkal, egyéni differenciált feladatok tervezésével és megvalósításával valósítható meg.
Gyermekek szeretete, ismerete, JÁTÉK, JÁTÉK, JÁTÉK. Ezt tudatosította minden érdeklődő pedagógusban Kapai Bernadett óvodai és iskolai gyakorlati szakember magas szintű szakmai tudásról árulkodó foglalkozásán, melyért köszönettel tartozunk.

Sáringer-Kenyeres Tamásné
óvodai tanácsadó

 
„Zöld Óvodák”
PDF Nyomtatás Email

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiírt „Zöld Óvoda” pályázat eredményei jelentős előrelépést jelentenek Zala megye óvodáinak. Eddig 8 „Zöld Óvoda” címmel rendelkező óvodája volt megyénknek. A Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete decemberben és januárban 3 alkalommal szervezett a pályázat elkészítését, megírását segítő foglalkozásokat. Örömmel tudatjuk, hogy 17 óvoda adta be a pályázatát és mind a 17 elnyerte a kitüntető „Zöld Óvoda” címet.

Gratulálunk: a borsfai óvodának, a csömödéri óvodának, a gutorföldei óvodának, a lenti Napköziotthonos Óvodának, a letenyei Városi Óvodának és tagóvodájának, a nagykanizsai Központi Rózsa Óvoda Attila Tagóvodájának, Hétszínvirág Tagóvodájának, Kertvárosi Tagóvodájának, a teskándi óvodának, a zalaegerszegi Belvárosi II. számú Integrált Óvoda Szent László úti Tagóvodájának, a Kertvárosi Integrált Óvoda Csillagközi Székhelyóvodájának, a Landorhegyi Integrált Óvoda Kodály utcai Tagóvodájának, Landorhegyi úti Tagóvodájának, a zalaszabari Napközi Otthonos Óvodának, a zalaszentgróti Napközi Otthonos Óvodának és a zalavári Napköziotthonos Óvodának.

Sáringer-Kenyeres Tamásné
óvodai tanácsadó

 
„Csapatépítő tréning bölcsődei, óvodai és iskolai munkaközösségek részére” - beszámoló
PDF Nyomtatás Email

A Lenti Napközi Otthonos Óvoda pályázatot nyújtott be a Felismerés Alapítvány által kiírt „Csapatépítő tréning bölcsődei, óvodai és iskolai munkaközösségek részére” című projekt keretében. A benyújtott pályázat célja a mentálhigiénés kultúra fejlesztése és terjesztése, a gyermekintézmény munkájának segítése, illetve az intézményen belüli együttműködés javításának elősegítése volt. Az alapítvány a benyújtott pályamunkát sikeresnek nyilvánította, melynek eredményeként a közelmúltban csapatépítő tréningre került sor az intézményben.

Az óvoda alkalmazotti közössége Földi Miklós pszichológus segítségével megerősítést kapott az egységes gondolkodás, a közös célért való küzdés közösségépítő erejének és egyénre gyakorolt hatásának fontosságáról.

A tréning adta szerep- és szituációs játékok, helyzetgyakorlatok elénk tárták az emberi kapcsolatok, a kommunikáció, a konfliktuskezelés megannyi lehetőségét, beleértve önmagunk elfogadását, az önismeretet, a másik illetve a másság elfogadását a szociális, kulturális különbözés tolerálásának jelentőségét. Gondolati és tapasztalati síkon egyaránt meggyőződhettünk arról, hogy a nevelőtestület együttműködő közösségé tud válni, a kollégák értékelik és megbecsülik egymást mind hivatásuk, mind szubjektivitásuk tekintetében.

A szupervíziós nap eredményeként nyugtázhatjuk, hogy a jó közösség a közösségi létével is nevel, az összetartozás erejével, az együttgondolkodással, és az egymás iránti lojalitással.

Bátran kijelenthetjük, hogy rohanó világunkban még nagyobb hangsúlyt kell helyezni arra, hogy újra felértékelődjenek az emberi kapcsolatok.

Gál Elekné
óvodavezető

 
Beszéd- és mozgásgyakorlat az óvodában
PDF Nyomtatás Email

A Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete és a Zala Megyei Drámapedagógiai Munkaközösség szervezésében 2009. május 8-án került sor az óvodai műhelymunkák 9. találkozójára a gyenesdiási óvodában.

A hozzánk érkező kollegák az artikulációs bázis ügyesítését, a hallási figyelem alakítását bemutató foglalkozást láthattak a nagycsoportban.
„Hol szól az adott hang? A szó elején, a belsejében, vagy a végén? A ritmust észlelik-e a gyermekek, vissza tudják-e adni? Verseket, mondókákat képesek-e ritmizálni, testmozgással kísérni?” – Erre próbált a gyermekcsoport a játékok segítségével választ adni.
Mindez – túlmutatva a játékokon – nagyon komoly terület, hiszen a beszédhanghallás fejletlensége beszédhibákat, olvasási, helyesírási problémákat okozhat.

A beszédfejlődés szempontjából nagyon fontos a mozgás fejlődésének figyelemmel kísérése, mivel a beszéd a mozgás talaján fejlődik. A mozgásfejlődés folyamatáról, a fázisok jelentőségéről és szerepéről Kapai Bernadett tanító, gyógypedagógus tartott elméleti előadást, gyakorlati betétekkel színesítve.
Mindezek megvalósításában most is jelentős szerepet kapott a drámapedagógia, mely egy olyan pedagógiai módszer és eszközegyüttes, mely a jövő generációjának felnevelésében is jelentős szerepet játszhat.

Kun Sándorné
munkaközösség-vezető

 
« ElsőElőző123KövetkezőUtolsó »

1 / 3 oldal